Ensimmäisen liittymän hankkiminen lapselle tulee yleensä eteen, kun lapsi aloittaa koulun. Liittymävalinnan helpottamiseksi olemme keränneet tälle sivulle suosituksemme lapsen liittymäksi sekä ohjeita liittymän valintaan.
Moi Mobiili – Kuuden euron simmi
Moi Mobiilin kuuden euron simmi on loistava ja edullinen valinta lapselle, varsinkin mikäli muillakin perheenjäsenillä on Moi Mobiili käytössään. Halvan hinnan lisäksi Mun Moi – palvelu mahdollistaa esimerkiksi lapsen datan- sekä muiden palveluiden käytön seuraamisen reaaliaikaisesti sekä liittymän helpon muokkaamisen ja muuttamisen tarpeiden muuttuessa. Moi Mobiilin liittymissä ei myöskään ole sitoutumispakkoa.
Elisa – Saunalahti Tarkka perus sekä Saunalahti Tarkka Perus Nettiturvalla
Elisan Tarkka Perus -liittymiin sisältyy rajaton netti 1 Mbit/s – nopeudella, mutta puhelut sekä tekstiviestit hinnoitellaan käytön mukaan. Tarkka Perus Nettiturvalla -liittymä sisältää myös nettiselausturvan sekä netin käytön seurannan. Elisa tarjoaa myös erillisen turvapaketin lapselle, jonka avulla voit esimerkiksi asettaa rajoituksia lapsen netinkäyttöön.
DNA – DNA Jämpti
DNA Jämpti – liittymässä on rajaton 4G netti. Puheluista ja viesteistä veloitetaan käytön mukaan. Netin maksiminopeus on 1Mbit/s, joten se sopii hyvin nuoremmalle lapselle, kun netinkäyttö ei vielä ole kovin suuressa roolissa ja puhelinta tarvitaan lähinnä yhteydenpitoon.
[adservice-comparison-feed-iframe]
Milloin on aika hankkia ensimmäinen puhelin?
Lapsen ensimmäisen oman puhelimen hankinta tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi jokaiselle vanhemmalle. Lapsen kasvaessa ja hiljalleen itsenäistyessä yhteydenpidosta tulee entistäkin tärkeämpää. Oma puhelin voi myös opettaa lapselle vastuunkantoa. Yleensä ensimmäinen puhelin hankitaan lapsen mennessä kouluun ensimmäiselle luokalle. Suositeltavaa on hankkia puhelin jo muutamaa kuukautta ennen koulun alkua, jotta lapsi voi rauhassa opetella sen käyttöä.
Mitä lapsi tarvitsee liittymältä?
Puhelinta hankittaessa on tärkeää miettiä, mihin lapsi sitä tarvitsee. Onko puhelin pääasiassa yhteydenpidon väline, jolla lapsi voi ottaa vanhempiinsa yhteyden esimerkiksi ongelmia kohdatessaan tai olinpaikastaan ilmoittaakseen, vai hankitaanko puhelin myös viihdetarkoituksessa pelien pelaamiseen ja videoiden katseluun. Käyttötarkoituksen määrittäminen helpottaa sekä sopivan puhelinmallin, että liittymän valintaa. Älypuhelimista tulee helposti ajanvietettä, mutta se ei välttämättä ole vain negatiivinen asia. Puhelimeen on saatavilla monia kehittäviä ja opettavaisia pelejä ja esimerkiksi pitkillä matkoilla siitä voi olla apua koko perheen kiristyville hermoille. Vanhempana tärkeää onkin pystyä valvomaan sitä, kuinka paljon lapsi viettää aikaa puhelimella ja missä aikaa vietetään. Lapsen kasvaessa datankäyttö luultavimmin lisääntyy ja vanhempien valvonta vähenee. Nyt kuitenkin keskitymme pienempien lasten liittymän valintaan.
Millainen liittymä lapselle?
Moniin puhelinliittymiin sisältyy nykyään rajaton määrä tekstiviestejä ja puheluita. Tärkeää on kuitenkin miettiä, kuinka paljon lapsi realistisesti kyseisiä palveluita käyttää. Nykyään suuri osa kommunikaatiosta kun tapahtuu WhatsAppin kaltaisissa viestipalveluissa, jotka toimivat datan välityksellä. Fiksua voikin olla valita liittymä, jossa puheluista ja tekstiviesteistä veloitetaan käytön mukaan. Mobiilidata helpottaa lapsen yhteydenpitoa esimerkiksi kavereihinsa ja tästä syystä sen sisällyttäminen liittymään voi olla todella tärkeää lapsen ystävyyssuhteiden kannalta.
Kuinka valvoa lapsen netinkäyttöä?
Hyvä tapa hiukan valvoa lapsen nettiaikaa, samalla opettaen kohtuullisuutta, on hankkia liittymä, jossa valitaan tietty mobiilidatamäärä etukäteen. Ekaluokkalaiselle esimerkiksi yksi gigatavu voi olla hyvinkin riittävä määrä. Pienelle lapselle ei myöskään ole välttämätöntä hankkia kaikkein nopeinta nettiä puhelimeen. Hidas nettiliittymä riittää viestipalveluiden käyttämiseen ongelmitta, mutta esimerkiksi videoita se ei pyöritä kovinkaan vauhdikkaasti. Toki hyvä kommunikaatio lapsen ja vanhemman kesken on myös erinomainen tapa pitää puhelimenkäyttö kohtuullisuuden rajoissa. Ruutuajan rajoitteista voi olla hyvä sopia puhelinta hankittaessa. Selkeät säännöt saattavat toimia paremmin kuin erilaiset liittymäkikkailut, varsinkin jos perheen kodissa on langaton verkkoyhteys, johon lapsi pääsee käsiksi.
Mitä muistaa lapsen liittymää valitessa?
Lapsen ensiliittymäksi ei siis kannata valita sellaista, jossa kaikki on rajatonta. Palveluiden rajoittaminen liittymää valitessa tuo myös säästöä, rajattomien liittymien ollessa ymmärrettävästi kalliimpia. Lapselle ei myöskään kannata ottaa määräaikaista liittymää ja näin sitoutua samaan liittymään pitkäksi aikaa. Lapsen kasvaessa tarpeet muuttuvat ja myös kommunikaatio muuttuu sekä iän, että ajan myötä. Tärkeintä on, että vanhempi miettii ennen liittymän solmimista, mitä juuri oma lapsi puhelimeltaan kaipaa. Mitä ikinä toivotkin lapsesi liittymältä, löydät juuri sen oikean liittymävertailumme kautta.